WebSite: kapnapothikes.gr   Email: kapnapothikes@yahoo.gr

Η θέση του ακινήτου . Η περιοχή των «Καπναποθηκών» της Νέας Κρήνης στην Καλαμαριά η οποία περικλείεται από τους οδούς Πόντου (υπό διάνοιξη) , Κανάρη, Μητροπολίτου Γενναδίου και Καρατζά.

Στο χώρο βρίσκονταν έξι Καπναποθήκες που κάηκαν τον Απρίλιο του 2007. Οι δράστες δεν εντοπίστηκαν ποτέ μέχρι σήμερα. Οι καπναποθήκες ανήκαν στον Εθνικό Οργανισμό Καπνού (ΕΟΚ). Με την κατάργηση του ΕΟΚ, το 2003, όλη η περιουσία του μεταβιβάστηκε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συνολική έκταση (10.569,87 τμ+ 16.808,62 τμ=) 27.378,49 τμ

Είναι ένα ενιαίο μεγάλο οικόπεδο που βρίσκεται στην καρδιά της Νέας Κρήνης στην Καλαμαριά και είναι από τους λίγους σχετικά μεγάλους ελεύθερους χώρους , που έχουν απομείνει και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς το συμφέρον των πολιτών.

‘Ένα τμήμα της (τμήμα αυτού διεκδικείται από την «Μονή Βατοπεδίου» πρόκειται να ρυμοτομηθεί για τη διάνοιξη της οδού Πόντου, όπου θα στηθεί και ένας από τους σταθμούς του «Μετρό».

Ιστορικό. Ένα τμήμα της όλης έκτασης («φιλέτο») 10569,87 τμ παραχωρήθηκε τον Μάρτιο του 2008 στην Ιερά Μονή Βατοπεδίου από το ελληνικό Δημόσιο και συγκεκριμένα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που την κατείχε «εις ανταλλαγήν μάλιστα και σ' αυτήν την περίπτωση υδάτινου τμήματος της Βιστωνίδας». Επομένως, σήμερα απομένει ένα υπόλοιπο έκτασης 16.808,62 τμ, αυτό που διεκδικείται άμεσα «για χρήση» από το Δήμο Καλαμαριάς.

Η υπόθεση των «ιερών ανταλλαγών» εξελίσσονταν από το 1999 , από τότε που η Μονή Βατοπεδίου διεκδικούσε δυναμικά παραλίμνιες εκτάσεις στη Λίμνη Βιστωνίδα – Νταλιάνη όπως και την ίδια τη λίμνη επικαλούμενη ως τίτλους κτήσης «χρυσόβουλα» του έτους 1080 του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Νικηφόρου Βοτανειάτη του έτους 1329 του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ανδρόνικου Παλαιολόγου του Γ', του έτους 1357 του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιωάννη Παλαιολόγου και του έτους 1371 του ηγεμόνα Ιωάννη Ουγγλέση,

Ο Δήμος , που είχε επανειλημμένα ζητήσει την έκταση αυτή για κοινωφελείς σκοπούς, δεν γνώριζε το παραμικρό για την παραχώρησή της στη Μονή Βατοπεδίου.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης από το 2006 είχε αποφανθεί ότι «…δεν του χρειαζόταν…» (!!!) και ότι μπορούσε να παραχωρηθεί μέσω της ΚΕΔ.

Στο συμβόλαιο, η αξία της έκτασης που ανήκε στον άλλοτε στον «Οργανισμό Καπνού» υπολογίστηκε σε περίπου 3,5 εκατ. ευρώ ενώ σύμφωνα με τις τιμές της κτηματαγοράς, η αξία άγγιζε τα 25 εκατ. Ευρώ (!!!).

Δικαστικές διενέξεις με το Ελληνικό Δημόσιο . Η υπόθεση αυτή (γνωστή και ως «Σκάνδαλο του Βατοπεδίου») κρίθηκε δικαστικά.

Με την απόφαση 197/2015 του Τριμελούς Εφετείου Κομοτηνής, έγινε δεκτό πως η λίμνη Βιστωνίδα και οι παραλίμνιες περιοχές ανήκουν στο Δημόσιο και επομένως κακώς ανταλλάχθηκαν.

Δηλαδή, απόρριψε στο σύνολό της την αγωγή της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου.

Η απόφαση εκείνη πέρα από το ότι αναγνώριζε στο Δημόσιο την κυριότητα της λίμνης καθιστούσε και όλες τις μεταβιβάσεις που είχαν γίνει άκυρες, επομένως και αυτή της έκτασης των 10,5 στρ. στις «Καπναποθήκες».

Η υπόθεση έφτασε μετά από αναίρεση της Ιεράς Μονής στον ‘Άρειο Πάγο.

Η αρεοπαγιτική εισήγηση (Εισηγητής Β.Πέππας, σήμερα Πρόεδρος του Αρείου Πάγου) πρότεινε να επικυρωθούν οι δύο αποφάσεις του Εφετείου Αθηνών, που δέχθηκαν ότι η Μονή ουδέποτε απέκτησε κυριότητα στις επίμαχες εκτάσεις της λίμνης και ότι είναι άκυρα τα συμβόλαια μεταβίβασης της λίμνης στο Δημόσιο (γιατί του ανήκε ήδη), καθώς και της μεταβίβασης στη Μονή (μέσω της άκυρης ανταλλαγής) δύο ακινήτων-“φιλέτων” του Δημοσίου, το ένα έκτασης 10,5 στρεμμάτων στην περιοχή Καπναποθηκών Νέας Κρήνης του δήμου Καλαμαριάς (αντικειμενικής αξίας 3 εκατ. ευρώ) και το άλλο στο Λαύριο (δασική έκταση 148 στρεμμάτων που θα μετατρεπόταν σε αγροτική και οικοπεδική.

Η εισήγηση του αρεοπαγίτη Β. Πέππα υιοθετεί τις ιστορικές αποφάσεις , που μέσα από εκατοντάδες σελίδες, εξηγούν (όπως και το Εφετείο Θράκης) γιατί η Μονή ουδέποτε απέκτησε κυριότητα στη λίμνη ούτε επί Βυζαντινών αυτοκρατόρων, ούτε επί Τουρκοκρατίας, ούτε επί Βουλγαρικής κατοχής, μετά την οποία πέρασε “δικαιώματι πολέμου” στο Ελληνικό Δημόσιο.

Η εισήγηση υιοθετεί την εφετειακή κρίση ότι αφού τα επίμαχα ακίνητα ανήκαν στο Δημόσιο, δεν μπορούσε να υπάρξει ανταλλαγή και είναι άκυρα τα σχετικά συμβόλαια, από τα οποία ζημιώθηκε το Δημόσιο (για την δασική έκταση του Λαυρίου επισημαίνεται ότι παραβιάστηκαν οι προστατευτικές για τα δάση διατάξεις του Συντάγματος).

Η αναίρεση για την επίδικη έκταση (αυτή των «Καπναποθηκών») συζητήθηκε και εκκρεμεί ήδη η έκδοση απόφασης , που θα αποφαίνεται αμετάκλητα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της.

Η δημοτική αρχή. Ο Δήμος Καλαμαριάς διεκδικούσε τις πρώην «Καπναποθήκες» για να στεγάζει πολιτιστικές δράσεις.

Σήμερα παρά την ύπαρξη αναθεωρημένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου που προβλέπει συγκεκριμένες χρήσεις για την περιοχή, δεν έχει εκδοθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα ώστε να ενταχθεί η περιοχή στο σχέδιο πόλης.

Ο Δήμος και σήμερα εξακολουθεί να διεκδικεί και την εναπομείνασα έκταση (16.808,62 τμ) - αλλά και αυτήν που αμφισβητεί η «Μονή Βατοπεδίου» - για το σκοπό αυτό και με αποφάσεις συλλογικών οργάνων (αριθμός απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου 212/2015)και με συνεχείς επιστολές του Δημάρχου και Αντιδημάρχου προς το Υπουργείο

Ο χώρος προορίζεται για κοινόχρηστο πράσινο και χώρο εκπαίδευσης (μεταστέγαση του 6ου Δημοτικού Σχολείου) και είναι ζωτικός για τις ανάγκες του Δήμου και των κατοίκων της περιοχής.

Μετά την πυρκαγιά, που κατέστρεψε τις «Καπναποθήκες», ο Δήμος , σε συνεννόηση με το Υπουργείο, καθάρισε το χώρο και ζήτησε να του παραχωρηθεί το οικόπεδο.

Το οικόπεδο, όμως, πέρασε από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου , όπως προαναφέρθηκε, στη Μονή Βατοπεδίου, γεγονός που βρήκε αντίθετη τη διοίκηση του δήμου.

Λαϊκές αντιδράσεις. Σε παλαιότερη λαϊκή συνέλευση είχε αποφασιστεί η κατάληψη του χώρου από τον Δήμο, ενώ διαμορφώθηκε η είσοδος και τοποθετήθηκε επιγραφή "Δήμος Καλαμαριάς - Άλσος Νέας Κρήνης".

Επίσης, στο χώρο κατασκευάστηκαν γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ, τοποθετήθηκαν παγκάκια και λειτουργούν παιδικές χαρές, τα οποία σήμερα δεν υπάρχουν , έχει εγκαταλειφθεί η χρήση τους, ενώ η περιοχή χρησιμοποιείται για να στεγάσει κάθε δεύτερη Κυριακή την απευθείας διάθεση προϊόντων από παραγωγούς («Παραγωγοί χωρίς μεσάζοντες»).

Για την ιστορία , εκείνο το διάστημα είχαν δημιουργηθεί Επιτροπές Κατοίκων, που είχα σε πολλές ενέργειες για την απόδοση του χώρου των καπναποθηκών στο Δήμο Καλαμαριάς ώστε ν' αξιοποιηθεί για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, αλλά στη συνέχεια η δράση της ατόνησε.

Είναι ώρα , οι πολίτες να μπουν «ξανά στο παιχνίδι»!

Σε ποια φάση βρίσκεται τώρα. Το Υπουργείο ζητά από το Δήμο οικονομοτεχνική μελέτη στην οποία να φαίνεται ο σκοπός της αιτούμενης δωρεάν παραχώρησης και ο τρόπος χρηματοδότησης καθώς και προσδιορισμό του χρονικού διαστήματος και μέχρι τότε αρνείται την παραχώρηση της χρήσης της έκτασης.

Ο Δήμος επικαλείται αδυναμία σύνταξης οικονομοτεχνικής μελέτης πριν την παραχώρηση της χρήσης και έτσι η υπόθεση «μένει στον αέρα».

Δεν είναι άνευ σημασίας και πολεοδομικά αδιάφορο βέβαια ότι γιαένα άλλο σημαντικό κομμάτι σε αναμονή της απόφασης του Αρείου Πάγου, όπως αναφέρθηκε, εκκρεμεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς

Τι «δέον γενέσθαι»; Μετά την αποφασιστική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και την παραχώρηση με νόμο δημόσιων εκτάσεων (203 στρ.) μέσα στο πρ. Στρ. Κόδρα και την υπέρβαση των γραφειοκρατικών εμποδίων με την αποφασιστική συμβολή του Γραφείου Πρωθυπουργού στη Βόρεια Ελλάδα , «άνοιξε η όρεξη» και στα τοπικά κινήματα της περιοχής και στην αυτοδιοικητική παράταξη της ΡΕΚΚ για την επίσπευση των διαδικασιών , αμέσως μετά την έκδοση της Αρεοπαγιτικής απόφασης για την παραχώρηση των «Καπναποθηκών».

Χωρίς να ανταγωνιζόμαστε τη διοίκηση, δρούμε –όπως στο «Κόδρα»- ως καταλύτης και «βάζουμε στο παιχνίδι» τους πολίτες, με την δράση των οποίων μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα.

Συμπέρασμα. Μετά την πρόσφατη συνάντηση του κλιμακίου της ΡΕΚΚ με τον αρμόδιο Υπουργό Βαγγ. Αποστόλου , και τις δημόσιες δηλώσεις- δεσμεύσεις του, όπως είδαν το φως της δημοσιότητας, είμαστε τώρα , περισσότερο από ποτέ άλλοτε, πιο κοντά στο στόχο αρκεί να συστρατευτούμε όλοι μαζί στην κοινή προσπάθεια

Αν χθες ήταν νωρίς, αύριο θα είναι αργά! Τώρα είναι η ώρα!

Μανόλης Λαμτζίδης, επικεφαλής της ΡΕΚΚ, Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς

Δηλώστε και εσείς συμμετοχή

 

Εάν επιθυμείτε να στηρίξετε την πρωτοβουλία της επιτροπής κατοίκων Νέας Κρήνης, Αϊ Γιάννη και Επέκτασης για τις καπναποθήκες, δηλώστε τη συμμετοχή σας!

Δηλώστε συμμετοχή

Στοιχεία επικοινωνίας

 
Συντονιστικό της Επιτροπής Κατοίκων
 
 Αθανασιάδης Οδυσσέας 6937018031
Καργάκης Στέφανος 6957670771
Καρυπίδης Φίλιππας 6970225588
Κύττας Κώστας 6976559939
Λαμτζίδης Μανώλης 6977221276
Ματσαρίδης Στέλιος 6974012323
Παναγιωτίδης Μιχάλης 6993137277
Παπαδόπουλος Γεώργιος 6945530379

Email: kapnapothikes@yahoo.gr
Website: www.kapnapothikes.gr